Puzzelen

Puzzelen is een complexe vaardigheid. Het doet een beroep op verschillende vaardigheden zoals goed waarnemen, motorische vaardigheden en ruimtelijk inzicht.

In onze klas bieden we puzzels van alle niveau’s aan. Niveau 1 zijn de puzzels met de houten knoppen, grote of klein. Deze puzzels hebben weinig stukjes, passen maar op 1 plek en vaak kun je aan de vorm al zien waar het stukje hoort. Niveau 2 zijn de legpuzzels met weinig stukjes. De bedoeling is het plaatje (bijvoorbeeld een dier of een auto) compleet te maken.

Bij het volgende gaat het weer een stapje verder. De puzzels worden moeilijker door meer stukjes, maar ook door complexere afbeeldingen met meer details. Dit zijn de puzzels met 4 tot 12 stukjes.

Daarna komen de puzzels met meer stukjes. Wij hebben puzzels van 4 stukjes tot puzzels met 81 stukjes. Dan komt er dus meer bij kijken dan bovennoemde puzzelvaardigheden, maar ook geduld en doorzettingsvermogen. Want 81 is echt wel veel. Inschatten of je die kunt is ook een vaardigheid op zich.

Kinderen lijken vaak te beginnen met puzzelen op kleur en/of vorm. Wij zijn vaak geneigd om kinderen te leren eerst de hoekjes en de kantjes te laten doen. Dit is met een grote puzzel met veel stukken handig, omdat je dan letterlijk een kader hebt waarin je moet puzzelen. Bij kleinere puzzels adviseren wij altijd het kind te volgen en op kleur en vorm te puzzelen.

Meer informatie vind je hier