Feest in december

De afgelopen periode hebben wij natuurlijk veel over Sinterklaas gespeeld, gewerkt en gezongen. De stoomtrein waarmee Sinterklaas aankwam hebben we geknutseld, er was een speelgoedwinkel en kinderen konden zich verkleden als Sinterklaas en Piet. De manier waarop wij met onze peuters Sinterklaas vieren is heel rustig. De kinderen mogen hun schoen zetten waar Piet op een zeker moment wat in komt doen, als de kinderen er niet bij zijn.

Wij kiezen ervoor om Piet en Sint niet langs te laten komen. We merken aan de kinderen dat deze periode snel alles te veel wordt. Sinterklaas in het door, Sinterklaas in de Oostermeent, Sinterklaas op het werk van mamma én op het werk van pappa, soms ook nog thuis en mee naar school van grote broer of zus. Sommige kinderen raken vol van zoveel.

Buiten dat is het voor veel van onze peuters pas de 1e keer dat ze bewust meemaken wat de beste man eigenlijk komt doen in Nederland. Wie is Sinterklaas? En wat doen de Pieten? Dat hebben ze nu pas in de gaten. Mede hierom kiezen wij er ook voor om de spullen van Sinterklaas te laten staan. Kinderen krijgen nu de gelegenheid om het sinterklaasgebeuren te verwerken in hun spel. Natuurlijk vergeten we ook het kerstfeest niet. In de klas komt een kerstboom en een stalletje en we zullen kerstliedjes zingen, over kerst “werken” en lekker spelen. In alle rust, waar de wintermaanden voor bedoeld zijn.