Buiten spelen

Nu het weer wat mooier wordt, gaan we allemaal weer vaker naar buiten. Zo ook wij op ’t Startblok. Ook als het weer iets minder mooi is en je geneigd bent binnen te blijven, is het verstandiger om toch te keuze te maken om naar buiten te gaan. Kinderen bloeien op van buiten spelen. Frisse lucht is natuurlijk altijd goed, voor hoofd, hart en lijf. Niet alleen voor kinderen overigens. Afgelopen week zijn we dus heel veel buiten geweest. Je merkt echt dat kinderen het heerlijk vinden. Onderzoeken wijzen ook uit dat kinderen in deze tijd te weinig buiten komen, met als gevolg dat ze te weinig bewegen. Het is zo belangrijk om buiten te zijn. De (nog ontwikkelende) hersenen groeien door buiten zijn. Er komen nieuwe verbindingen, betere paden in het hoofd. En dat is goed voor veel. In onderstaande links is er meer over te lezen.

We hebben afgelopen week ook een aantal keer de kinderen een keuze gegeven: binnen of buiten spelen. Het vergt van ons een iets andere aanpak, omdat we vaker moeten tellen en goed in de gaten dienen te houden wie er buiten is en wie er binnen speelt. De meeste kinderen kozen voor buiten spelen, maar we was een klein aantal wat liever binnen (bij het keukentje) speelde. Als wij hadden gekozen voor hen, waren we aan hun gevoel en idee voorbij gegaan. Dit is dan een mooie oplossing en zullen we vaker inzetten.

Onderzoek buitenspelen

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen is belangrijk

We zullen de komende weken ook weer goed gebruik maken van ons speelplein. We hebben er onder andere fietsen, een kruiwagen, een grote zandbak, een buitenkeukent, een benzinepomp, banden en planken, een wilgenhut en stoepkrijt. De kinderen kunnen er dus naar hartelust spelen, ontdekken en hun dosis buitenlucht opdoen. En ook voor ons is het heerlijk en goed!