Huizen knippen en plakken

Afgelopen week zijn we verder gegaan in het thema “zo wonen wij”. Alle kinderen mochten hun eigen huis en hun inwoners knippen en plakken. Dat gaat als volgt te werk: Wij nodigen de kinderen uit om te komen knutselen. Het ene kind wil dit meteen, het andere kind wil eerst zien wat dan “de bedoeling” is. Eigenlijk is niks de bedoeling, want ieder mag zijn of haar eigen creativiteit gebruiken. We stimuleren de kinderen zelf na te denken en te pakken wat ze graag willen.

Eenmaal aan de knutseltafel laten wij een voorbeeld zien van in dit geval een huis (maar nog niet af). Zo hebben de peuters toch een voorbeeld, omdat we hebben gemerkt dat het voor peuters echt lastig is om helemaal zelf te beginnen. Velen willen toch zien wat het zou kunnen worden. Op de knutseltafel ligt divers materiaal waarmee de kinderen zelf aan de slag kunnen. Ze mogen zelf bepalen. Wij zitten erbij (soms op onze handen) om te stimuleren en helpen waar nodig. Voor het ene kind is dat om te leren hoe je van een vierkant een driehoek maakt voor het dak, bij een ander kind is dat om nogmaals te proberen hoe de lijm werkt. Zo is er een grote variatie aan aanpak van de kinderen en dat maakt het voor ons leuk om te zien. Het gaat bij ons dan ook niet om hoe het huis er uiteindelijk uitziet, maar hoe dat tot stand is gekomen. Het proces en het ontdekken van de materialen staan bij ons voorop.

We hebben deze week uiteraard ook aandacht aan de sneeuw besteed, zie ons eerdere Facebookbericht. Sneeuw maken met verf op papier en lezen van Kikker in de kou. Het was ook de opening van de Nationale Voorleesdagen en om die reden kwam juf Nienke van Dacepoint, de dansschool uit Huizen, bij ons voorlezen als ‘Juf Roos’, de peuters allen welbekend. Zij zong ook nog een aantal liedjes met ons. We sloten af met een krentenbolletje en het was een geslaagde ochtend.

Zaterdag stonden we op de peutermarkt in de bibliotheek. De voeltegels die we daar hadden meegenomen zullen we komende weken gebruiken in de gymzaal als blote-voetenpad.