Klei

De laatste periode hebben we met de kinderen veel gekleid. Kleien stimuleert de fijne motoriek. Het traint de spieren en technieken die nodig zijn om te leren schrijven in groep 3. Denk maar eens aan de pengreep die ontwikkeld wordt door klei tussen je vingers te rollen. Het stimuleert de creativiteit, prikkelt de fantasie en “het wordt altijd wel wat”. Door zelf klei te maken , kun je meer met klei. De klei uit de fabriek wordt snel hard en er zit vaak iets in wat het goed houdt. Door zelf klei te maken kun je het natuurlijk houden, er kunnen zelf kleur- en (natuurlijk) geurstoffen in (essentiële oliën, bijvoorbeeld lavendel; dan worden kinderen meteen weer rustig tijdens het kleien). Hieronder het recept wat volgen om zelf klei te maken, het komt van www.lespakket.net

Het recept:

  • 100 gram bloem (1 cup)
  • 70 gram zout (1/4 cup)
  • 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin)
  • 125 ml water (1/2 cup) (LET OP: voeg eventuele kleurstoffen toe aan het water, zodat je geen plakkerige klei krijgt)
  • 1 eetl olie
  • 2 eetl voedselkleurstof (optioneel)

De werkwijze

Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe dit ooit vaste klei moet worden. Geen nood, het gebeurt echt! Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan! Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.

De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.

Op onderstaande link nog meer informatie:

Waarom klei goed is voor je ontwikkeling

Wat foto’s van onze kleikerstbomen.