Op je handen zitten

Deze week stond in het teken van “op je handen zitten”. En dat gold niet voor de kinderen 😉.

We hebben regelmatig contact met collega’s van andere kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Door deze contacten blijven we scherp op elkaar en kunnen we onze eigen inzet weer veranderen wanneer nodig.

Het “op je handen zitten en je mond houden” komt voort uit dat wij als volwassenen vaak geneigd zijn kinderen heel erg te sturen. “Als je veel lijm smeert, scheurt je papier”, “misschien is het handiger als je het op deze manier doet”. Wat wij deze week weer ontdekt hebben is dat je beter niks kunt zeggen en niks kunt doen; kinderen ontdekken zo een heleboel zelf waardoor ze veel beter tot hun eigen leerpunt komen en ze veel meer zelf ontdekken. En dat is wat wij belangrijk vinden. Dus zelf laten ontdekken war er gebeurt als je veel lijm smeert. Dat is voor ons volwassenen een stukje loslaten en het laten gebeuren. Soms moeilijk, maar oh zo belangrijk.

Een mooi inzicht voor ons deze week! En…als kinderen dan volledig hun eigen gang mogen gaan zijn kun je het leerproces van een kind veel beter zien. En daardoor veel beter weten wat het kind nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.