Bas, waar ga je heen?

Buiten LOGO 3000 waar we eerder over schreven gebruiken wij ook de methode “Doe meer met Bas”. In de boeken die erbij horen, 3 stuks, beleeft Bas met zijn zusje Marieke en babybroertje Jeroen allerlei avonturen. Allemaal avonturen die in de belevingswereld van de kinderen liggen. Soms passen we de verhalen deels aan.

Deze week hebben we het verhaal “Nieuwe kleren” voorgelezen. In dit verhaal gaat Bas naar de kledingzaak voor een warme trui. Zijn zusje Marieke mag een nieuwe jurk. Tijdens het voorlezen bespreken we met de kinderen wat we op de plaat zien, leren we nieuwe woorden als “de paskamer”, “de toonbank” en “de maat bekijken”. We maken de verhalen ook levendig door tijdens het voorlezen uit te spelen wat er gebeurt. Zo heeft juf Ellis vandaag een jurkje in onze eigen kledingwinkel gekocht en het gepast in het toilet die even voor paskamer doorging. De jurk was te klein 😉.

Verder bespreken we dan ook, in dit geval, dat het ook anders kan. Er zijn peuters geweest deze week die zeiden: “mijn mamma gaat nooit naar de winkel, maar kijkt op haar telefoon”. Tegenwoordig is online shoppen natuurlijk zoveel gebruikelijker; dit leggen we dan ook uit aan de kinderen.

Het mooie is dat we vrij snel reactie krijgen binnen het spel van de kinderen. Ze doen wat wij deden in de kring en spelen dat goed na. De echte wereld wordt zo een beetje beter begrepen.